Bakso Tahu // Straateten uit Indonesië

P1040321web

Read this article in English!

“Tok tok, tok tok. Bakso Tahuuu Bakso Tahuuuu!” Deze lokroep is de geconditioneerde prikkel die ervoor zorgt dat het water me in de mond loopt. Je kunt het vergelijken met de ijscoman die in de zomer zijn liedje afspeelt wanneer hij je dorp binnen komt rijden om je een softijs aan te smeren. Als een waar Pavlov-hondje rende ik dan naar de straat, onderweg mijn kleingeld tellend, om een heerlijk bordje bakso tahu te kopen van de ‘kaki lima’. ‘Kaki Lima’  betekent letterlijk 5-benig.  Het is de benaming voor de verkoper (twee benen) en zijn mobiele eetkar (meestal twee wielen en een houten standaard).

Kaki Lima. Bron: https://indearchipel.wordpress.com/2013/04/13/eetgelegenheden-indonesie/

Kaki Lima. Bron: https://indearchipel.wordpress.com/2013/04/13/eetgelegenheden-indonesie/

Elke ‘foodvendor’  heeft overigens zijn eigen geluid om zijn aanwezigheid aan te kondigen. Ze slaan bijvoorbeeld met een stok op een houtblok of blazen op een fluitje of een toeter. Altijd begeleid door het luid schreeuwen van de naam van het gerecht.

In vele metropolen vind je mobiele eetkraampjes waar je je lunch of een snack kunt kopen. Dit soort ‘food trucks’ zijn nu hot & happening in Amerika en Europa.  De eetwaren zijn vaak fusion gericht of men verkoopt een traditioneel gerecht met een moderne twist.  De meeste Kaki Lima’s in Indonesië verkopen echter nog steeds ‘het eten van de straat’ tegen een zeer lage prijs. Op deze manier kunnen leden van alle lagen van de bevolking voor weinig geld een heerlijk gerecht nuttigen en tegelijkertijd verschaft het ook meer werkgelegenheid. Elke streek heeft zijn eigen specialiteiten. West-Java staat onder andere bekend om haar bakso tahu. Een gerecht dat bestaat uit verschillende gekookte en gestoomde bestanddelen als bakso (vleesbal), ei, aardappel en sieuw mai overgoten met pittige pindasaus, limoensap en ketjap. Bakso tahu is daarnaast ook de benaming voor een van die bestanddelen: een stuk tahu (tofu) gevuld met een vis- en/of vleesmengsel. Ik zal in een andere post nog met jullie delen hoe je dit maakt. In Nederland hebben we helaas geen kaki lima’s dus laat ik jullie zien hoe ik een hierop geïnspireerde variant klaarmaak.  Alle credits voor dit recept gaan overigens naar mijn moeder die dit altijd voor mij klaarmaakt(-e)!

Ingrediënten:

  • ei
  • spruitjes
  • aardappelen
  • sieuw mai
  • pindasaus (sambal pecel) verkrijgbaar bij de Toko
  • gebakken uitjes
  • ketjap manis
  • limoen of djeruk (Indonesische limoen)
  • kroepoek (optioneel)

De bereidingswijze van dit gerecht is ontzettend simpel. Je begint met het koken van de eieren, spruitjes en aardappelen totdat ze gaar zijn. Wij hebben er persoonlijk voor gekozen om de spruitjes samen met de sieu mai te stomen, omdat ze dan heerlijk zacht en mals worden. Sieuw mai is een van oorsprong Chinees hapje (dim sum) dat bestaat uit gemalen varkensvlees en garnalen omhuld met een laagje deeg. sieuwmaiweb

Vervolgens leng je de sambal pecel (een grove mix van geperste pinda’s met kruiden en sambal) aan met water en warm je het op in een kookpannetje. Deze pakketjes zijn tegenwoordig volop te krijgen in toko’s. Let goed op de beschrijving want ze komen in verschillende varianten: neutraal, medium en pittig (pedis). Leng het water gaandeweg aan als je ziet dat het te drabberig is, dit voorkomt dat je al vanaf het begin een te dunne saus hebt. sampecelweb

Vervolgens begin je simpelweg met het opmaken van je bord. Varieer de ingrediënten zodat je balans hebt tussen de verschillende smaken. arrangerenweb

Tenslotte voeg je (met de klok mee) de finishing touches toe: schenk de pindasaus eroverheen, sprenkel wat gebakken uitjes erover heen, voeg wat ketjap manis (zoete sojasaus) toe en pers wat limoensap over het geheel. Verse limoensap is essentieel om het toch ietwat zware gerecht wat meer in balans te brengen en wat frisser te maken. Als je djeruk (Indonesische limoen) kunt vinden dan raad ik je uiteraard aan om deze te gebruiken voor een ware smaakbeleving (rasa asli).

decoradebaksotahu
Bagus (mooi)! Nu kun je er nog wat kroepoek aan toevoegen en ben je klaar voor makan (eten)!  Als je vegetariër bent, kun je ervoor kiezen om de sieuw mai te vervangen door gebakken of gestoomde tahu en tempeh. Dit gerecht is immers geïnspireerd op de originele ‘bakso tahu’  en je kunt gebruik maken van de ingrediënten die jij zelf lekker vindt. Sperziebonen, peultjes, kool en wortelen zijn ook grote aanraders. P1040322web

Selamat Makan!

(Smakelijk Eten!)

Uly

PS: Laat me weten welke variant jullie graag klaarmaken!

 

 

 

4 reacties

  1. Dat ziet er superlekker uit! Siu mai zijn mijn lievelingshapjes, ik heb er nog een paar in de vriezer liggen, maar ik wil eigenlijk ook wel zo’n grootverpakking 🙂 Ik ga het zeker uitproberen. xxx

    • Uly

      13 maart 2015 at 06:53

      hehehe Ja, heerlijk! A must have! hehe Laat me weten als je het gerecht hebt gemaakt, vind het heel leuk om andermans versies te zien! Ik ga binnenkort ook een ander recept ermee maken. Gebakken in sweet&sour sauce. 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

© 2019 Nomster.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑