P1080081web

De scholen zijn weer begonnen en het weer is 180 graden omgeslagen, maar ondanks dat ben ik nog niet bereid om afstand te doen van de zomer. Dit zonnige seizoen haal ik terug in huis door typisch zomerse elementen in een gerecht met elkaar te combineren: bloemen en exotisch fruit. Ben je net als ik nieuwsgierig naar hoe bloemen smaken? Lees dan verder voor dit recept voor een bloemensalade met mango vinaigrette en pittige kip.

Ingrediënten

ingrklaar

P1080083web

Mango Pulpazijn van Oil&Vinegar

Bereidingswijze

1. Kook de pasta die je hebt gekozen met een snufje zout totdat deze beetgaar (al dente) is. Ik koos zelf voor de trottole omdat deze er ontzettend mooi uitziet, deze pasta een fijne beet heeft door de stevige structuur en de richels de vinaigrette (of saus) goed ‘vasthouden’. Laat het vervolgens uitlekken en afkoelen in een vergiet. Meng de pasta met een klein beetje boter of olijfolie zodat het niet aan elkaar blijft kleven.

2. Snijd de kip in hapklare blokjes en bak deze bruin met wat boter. Leng de boter aan met een klein scheutje olijfolie zodat de temperatuur van de boter constant blijft en deze niet aanbrandt. Kruid de kip met peper, zout en paprikapoeder naar smaak. Pers het sap van de halve limoen over de kip en voeg een fijngesneden rood chilipepertje toe. Persoonlijk vind ik het fijner om geen knoflook of ui toe te voegen omdat deze smaken naar mijn mening teveel afleiden van van de fruistsmaken die later worden toegevoegd. Je zou eventueel wel nog een beetje geraspte gember kunnen toevoegen.

3. Bak wat pijnboompitten bruin op een laag vuurtje zonder olie. Amandelschaafsel, gestampte pinda’s of wat sesamzaad smaken ook goed bij deze salade.

4. Snijd de mango in blokjes. Dit doe je het makkelijkst door eerst de grootste zijden van de vrucht vlak langs de pit af te snijden. Vervolgens kerf je met een mes horizontale en verticale lijnen in de mango helften zonder de schil door te snijden. Vervolgens klap je de helften om en kun je zo de gevormde blokjes eraf snijden. Ik gebruik een hele mango, omdat deze vrij klein is.

P1080072web

5. Albert Heijn maakt het me verder makkelijk door zelf een slamelange – bestaande uit landkers, snijbiet en jonge bladsla – samen te stellen. Je zou ook veldsla, botersla en een beetje rucola met elkaar kunnen combineren. Meng de slamelange met bovenstaande ingrediënten en strooi de pijnboompitten er overheen. De salade is naar mijn mening het lekkerst als de kip en pasta nog lauw zijn, maar je kunt het natuurlijk ook koud eten. Verwijder de steeltjes en de groene blaadjes van de bloemen en plaats deze in de salade zodat het geheel er aantrekkelijk uitziet. Sprenkel tenslotte wat mango pulpazijn naar smaak over de salade. Ik heb deze azijnsoort gehaald bij Oil&Vinegar en ik raad je aan om deze eens te gaan proeven! Naast mango bieden zij een brede selectie aan fruitazijnen zoals onder andere perzik, passievrucht, framboos en aardbei.

P1080080web

P1080075web

Eetbare bloemen

Het eten van bloemen staat al jaren op mijn bucketlist en ik was maar wat blij om te zien dat Albert Heijn deze zomer een slamelange verkoopt met twee soorten eetbare bloemen. De AH scoort bij mij sowieso punten doordat ze vaak nieuwe en interessante (seizoensgebonden) producten aanbieden. De grote vraag is natuurlijk: ‘Hoe smaken bloemen?’ Nou, ik ben er heel eerlijk gezegd niet kapot van. De dubbelbloemige afrikaantjes smaken vrij sterk en bitter. De anjers daarentegen zijn vrij zacht van smaak. Beide bloemen ogen prachtig en kunnen elk gerecht opfleuren, maar ik zou zeker eerder voor de anjers gaan wat smaak betreft. Dit is natuurlijk pas mijn eerste ervaring met eetbare bloemen. Misschien had ik de bloemblaadjes beter moeten verspreiden, zodat de smaken wat subtieler mengen met de rest. Daarnaast is het zeer waarschijnlijk ook een kwestie van gewenning. Ik ben hoe dan ook nog steeds nieuwsgierig naar het eten van eetbare bloemen. In de toekomst zal ik deze combineren met andere gerechten om te kijken hoe dat bevalt. (Bijvoorbeeld: gesuikerde anjers met rozenijs.) Ook ben ik benieuwd naar likeuren die van bloemen zijn gemaakt. Hoe dan ook, de salade an sich was heerlijk en het bloemenavontuur eindigt hier niet voor mij.

Waar te koop:
Bloemen bij Albert Heijn
(Mij is onbekend tot hoe lang deze slamelange in de schappen blijft. Vandaar ook onderstaande tip.)
Bloemen van Bloombites
Mango Pulpazijn van Oil&Vinegar

Heb jij ook al eens bloemen gegeten? Welke kun je aanraden?

Als je op de hoogte wilt blijven van nieuwe artikelen, volg en like dan (gratis) de facebookpagina van Nomster: NomsterNL.

Happy Nommings,

Uly