Mamie Gourmande // Een kleine proeverij

P1070033web

Non, je ne regrette rien. Franse lekkernijen stonden niet op mijn boodschappenlijstje, maar ik heb er geen spijt van dat ik ze toch gekocht heb. Mamie Gourmande, een échte Franse bakker, biedt een brede selectie aan Franse broden, snacks en toetjes. Lees verder als je meer wilt weten over hun beignets, macaroons en opéra!

Mijn huisgenoot gaf een tijdje geleden aan dat Leiden een échte Franse bakkerij rijker is, genaamd: Mamie Gourmande. Daar moest ik als foodlover natuurlijk een kijkje nemen. Nu zullen sommigen van jullie waarschijnlijk denken: “Ik kan mijn croissantjes  – al dan niet met chocolat – toch ook gewoon bij de lokale bakker halen?” Klopt. Maar het accent aigu staat niet alleen op de é om Frans te doen lijken, maar juist om zich van andere bakkers te onderscheiden. Mamie Gourmande verwoordt deze gedachte zelf het beste:

Het meel komt uit Frankrijk, de bakkers komen uit Frankrijk en eigenlijk is alles gewoon Frans en vers.

Het stokbrood dat je in Frankrijk eet, smaakt niet louter lekkerder omdat je op vakantie bent, maar het ligt aan de authenticiteit van de bereiding. Ik zal hier in een post die later dit jaar verschijnt dieper op ingaan als ik de mogelijkheid heb om de bakker zelf te spreken. Waar in die post het accent zal liggen op Franse broden, zal ik vandaag mijn ervaring met een drietal Franse lekkernijen met jullie delen. Aangezien Suijkerbuijk mijn achternaam is, voelt het soms bijna als een soort plicht om zo af en toe wat zoetigheden tot mij te nemen. Neem ook zeker een kijkje op de website en facebookpagina van Mamie Gourmande zelf:

Website: www.mamie-gourmande.nl
Facebook: MamieGourmandeLeiden

Beignets

P1070035web

Beignet met frambozenvulling

P1070042web

Beignet gevuld met appel en peer

Beignets doen me stiekem denken aan New Orleans, maar het is uiteraard een typische Franse snack die door de Franse kolonisten in de 18e eeuw in Louisiana is geïntroduceerd. De beignet – Middelfrans voor buil – doet denken aan een oliebol of donut, maar is een veel delicater variant. Het deeg is ontzettend luchtig, maar door de suiker die erop is gestrooid, heeft het ook een knapperige beet. Hoewel de beignet verscheidene vullingen kent (vlees, paddenstoelen, allerhande fruitsoorten), biedt Mamie Gourmande een frambozen- en appel-peervulling. Laatstgenoemde was mijn favoriet, simpelweg omdat ik dol ben op alles waar peer in is verwerkt. Al moet ik zeggen dat de frambozenvulling net wat verrassender is door de friszure vulling die in contrast staat met de zacht zoete buitenkant.

Macaroons

pizap.com14374364022261

Pistache macaroon

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nooit een groot fan ben geweest van macaroons. Ik vond ze altijd te misselijkmakend zoet. Dat gezegd hebbende staat een bezoekje aan Ladurée wel hoog op mijn verlanglijstje. Waarschijnlijk door de koninklijk uitziende desserts, de geweldige verpakkingen en de grote verscheidenheid aan smaken in macaroons (lavendel, roos enz.). Het schattige uiterlijk van de macaroon haalt me toch altijd over om er eentje te kopen. En warempel, deze keer niet tot mijn spijt. De pistache smaak was lekker, niet te zoet of te overheersend. De structuur was precies goed: luchtig en knapperig van buiten en tegelijkertijd lekker klef door de smeuïge binnenkant. Ik kan het natuurlijk nog niet vergelijken, maar het lijkt me wel Ladurée waardig. Ik hoop dat ze in de toekomst hun assortiment, bestaande uit pistache, chocola en karamel; wat uitbreiden met gewaagdere smaken. Al kan ik me heel goed voorstellen dat dat geen grote afname zal hebben en het daardoor niet loont.

Opéra

P1070018web

Opéra

P1070017web

Net voordat ik me naar de kassa wilde begeven, viel mijn oog op nog iets lekkers. De opéra. Ik was niet bekend met deze hartige lekkernij, maar ik heb me laten vertellen dat het bestaat uit bladerdeeg, spekjes, kaas en ui. Grappig genoeg is het een hele simpele snack dat gemaakt wordt uit resten bladerdeeg, omdat men het zonde vindt deze weg te gooien. Een economisch verantwoorde keuze waar ik me helemaal in kan vinden. Des te meer omdat er zoiets lekkers uit voortkomt. Deze combinatie kan niet mislukken en was – ondanks wat mijn achternaam doet vermoeden – mijn favoriet.

Al met al was mijn bezoek aan Mamie Gourmande zeer geslaagd! De bediening was ook uiterst vriendelijk. Hoewel er meerdere klanten aanwezig waren, nam men toch de tijd om mijn vragen vriendelijk te beantwoorden. Ik adviseer jullie overigens wel om wat vroeger in de middag langs te gaan, want – om maar even letterlijk in clichés te treden – de Franse lekkernijen vliegen als warme broodjes over de toonbank.  Ik ga er snel weer heen om hun broden uit te proberen en om meer te weten te komen over de typische Franse bereidingswijze. Neem ook zeker zelf een kijkje op de website en de facebookpagina van Mamie Gourmande om je te verlekkeren aan nog meer mooie foto’s en op de hoogte te blijven van hun nieuwe creaties!

Website: www.mamie-gourmande.nl
Facebook: MamieGourmandeLeiden

Als je op de hoogte wilt blijven van nieuwe artikelen, volg en like dan (gratis) de facebookpagina van Nomster: NomsterNL

Happy nommings,

Uly

8 reacties

 1. Ton Suijkerbuijk

  30 juli 2015 at 07:40

  Mooi geschreven verhaal wat mij deed smullen. Het maakt mij nieuwsgierig en hongerig om te proeven!

 2. Dat ziet er goed uit 🙂 terug van vakantie maar eens langs gaan!

 3. Graddie van Kempen

  3 augustus 2015 at 03:36

  het verhaal alleen al,doet je watertanden,

 4. Het ziet er allemaal heerlijk uit!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

© 2019 Nomster.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑