P1060806web

Wat hebben de kermis, de braderie, Koningsdag en de markt op zaterdagochtend (o.a.) met elkaar gemeen? Je vindt er gegarandeerd een loempiakraam. De Vietnamese loempia is ook in Nederland niet weg te denken als populaire snack. Je kunt het gelukkig heel goedkoop en makkelijk zelf maken. Lees verder voor het recept.

Met dank aan mijn lieve moeder die het recept en de bereidingswijze met ons wilde delen.

Ingrediënten (40st)

1 pak loempiavellen (AH, Jumbo)
500 gr. gemengd gehakt
250 gr. mihoen
1 bos wortelen
3/4 spitskool
1 grote ui
4 teentjes knoflook
2 maggiblokjes
peper
1 ei
frituurvet of arachideolie (pindaolie)

Bereidingswijze voor de vulling
Voordat we beginnen is het belangrijk om het pak loempiavellen uit de vriezer te halen zodat deze kan ontdooien terwijl je bezig bent met het bereiden van de vulling. Leg een vochtige theedoek op het pak als je het hebt geopend zodat de vellen niet uitdrogen.
lomepiavellen

 1. Kook de mihoen zoals op de verpakking vermeld staat en laat het uitlekken in een fijn vergiet.
 2. Rasp de wortelen en snijd driekwart van de pitskool in heel fijne, korte reepjes. Rasp de wortelen medium. Als je ze toch heel fijn wilt raspen, zorg er dan voor dat je het vocht uitknijpt.
 3. Snijd de ui en knoflookteentjes fijn en bak ze even op met wat olie totdat de ui glazig is en de aroma’s vrij komen. Laat het in een vergiet afkoelen en uitlekken.
 4. Meng de mihoen, wortel, spitskool, knoflook en ui met 500 gram gehakt goed door elkaar zodat het een even mengsel wordt. Je kunt uiteraard ook 500 gram kip gebruiken. Zorg er dan voor dat je deze mals kookt en dan met een vork raspt of maak de kip fijn in een food processor.
 5. Los de twee maggiblokjes op in een theelepel olie en voeg het toe aan het gehaktmengsel. Voeg tenslotte peper naar smaak toe (flink, zodat je het goed terug proeft) en meng alles weer goed.

vleesmix

Het rollen van de loempia’s

 1. Zorg dat je een groot en schoon oppervlak hebt om de loempia’s op te draaien. Leg de loempiavellen aan je linkerzijde. Houd ze in het pak, want je draait ze een voor een. Tik alvast een eitje kapot en giet het eiwit en de dooier in een kommetje dat je voor je plaatst. Je hebt in principe alleen het eiwit nodig, dus je hoeft het niet te kloppen. Leg twee bakplaten of vlakke borden neer. Een voor de staafjes vulling die we in stap twee gaan maken (plaats die voor je) en een voor de gemaakte loempia’s (plaats deze rechts van je).
 2. Ik heb een tip om de loempia’s zo professioneel en makkelijk mogelijk te rollen. Normaliter kneed je een staafje van de vulling en haal je er steeds een stukje af of plaats je er iets bij zodat het past. Dit wordt op een gegeven moment heel vervelend en tijdrovend aangezien we er flink wat gaan maken. In een kookwinkel kun je metalen cilinders kopen en een bijbehorende stoter zodat je uniforme staafjes vormt. Dit oogt heel professioneel en werkt makkelijk. Je propt de vulling in de cilinder en duwt deze er vervolgens uit. Je kunt het hele mengsel op deze manier ‘opmaken’  of in ieder geval een beetje voorwerken en bijvoorbeeld de eerste tien al klaar maken. Ik zal nog navragen war je dit kunt kopen en zal dit onderaan het artikel plaatsen. Wanneer je het geld er niet voor over hebt, kun je deze cilinder ook zelf creëren. Neem de koker van een aluminiumfolie rol en snijd deze naar de gewenste lengte. Bekleed de rol van binnen met vershoudfolie en trek het strak. maak de vershoudfolie aan de buitenkant vast met wat elastieken. Op deze manier heb je je eigen koker om je loempiavullingen mee te maken.

P1060788web

P1060789web

 1. Trek voorzichtig een loempiavel los. Pas op, want het scheurt snel! Leg het vel neer met een punt naar jou gericht zodat je een ruit krijgt in plaats van een vierkant.
 2. Plaats de vulling horizontaal en zorg ervoor dat er aan weerszijden genoeg loempiavel zit.
 3. Leg het driehoekig flapje loempiavel aan jouw kant over de vulling heen en begin met het strak draaien.
 4. Stop wanneer je het midden van het vel hebt bereikt en de loempia op zijn langst is. Vouw het vel aan weerszijden naar binnen en rol het strak door.
 5. Strijk met je vinger of met een kwastje wat eiwit op het uiteinde van het vel dat wederom een driehoekje vormt en rol het af. Plaats de loempia’s voorzichtig op het blad.

rollen

P1060803web

Besluit tenslotte hoeveel loempia’s je wilt bakken en stop de rest in de diepvries. Probeer de loempia’s zoveel mogelijk naast elkaar te leggen wanneer je het invriest, want als je teveel op elkaar stapelt dan zullen ze aan elkaar plakken en trek je ze misschien kapot wanneer je ze los wilt halen.
Bak de loempia’s op 18-200 graden voor 5-10 minuten totdat ze goudbruin zijn. Laat ze heel even afkoelen en serveer ze met je favoriete sambal of zoetzure saus.

P1060805web
 
Als je op de hoogte wilt blijven van nieuwe posts, volg en like dan (gratis) de facebookpagina van Nomster: NomsterNL

Selamat Makan en happy nommings,

Uly